Ο ΟΗΕ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου 2013, 15:39Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Απριλίου 2013

Ο ΟΗΕ τοποθετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καρδιά της ιστορικής Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων

Σήμερα οι κυβερνήσεις στα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν με μεγάλη διαφορά μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων που θα απαγορεύει στα κράτη τη μεταφορά συμβατικών όπλων σε χώρες, όταν γνωρίζουν ότι τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 154 χώρες ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης της Συνθήκης λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία οργάνωσαν μια κυνική κίνηση προσπαθώντας να τη μπλοκάρουν. Σήμερα και οι τρεις ψήφισαν κατά της Συνθήκης και 23 άλλα κράτη απείχαν.

«Ο κόσμος περίμενε πολύ καιρό αυτή την ιστορική συνθήκη. Μετά από πολλά χρόνια εκστρατειών, τα περισσότερα κράτη έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν μια παγκόσμια συνθήκη που μπορεί να εμποδίσει τη ροή όπλων σε χώρες όπου θα χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη φρικαλέων πράξεων», δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής του Ελέγχου των Εξοπλισμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Παρά τη βαθύτατα κυνική προσπάθεια του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της Συρίας να την αναστείλουν, η συντριπτική πλειοψηφία των εθνών του κόσμου έχουν δείξει ηχηρή υποστήριξη σε αυτή τη συνθήκη διάσωσης που έχει στον πυρήνα της την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Η συνθήκη υποχρεώνει επίσης όλες τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν τον κίνδυνο της μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών ή εξαρτημάτων σε μια άλλη χώρα όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την τέλεση ή διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπου ο πρωταρχικός κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να μετριαστεί, τα κράτη έχουν συμφωνήσει ότι η μεταφορά δεν θα πραγματοποιείται.

«Όταν αναλογίζεται κανείς το τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον και την πολιτική εξουσία που διακυβεύεται  για τους μεγάλους παραγωγούς και εξαγωγείς όπλων, αυτή η συνθήκη είναι ένας φόρος τιμής τόσο στην κοινωνία των πολιτών, που υπερασπίστηκε την ιδέα να σώσει ζωές και να μειώσει τον ανθρώπινο πόνο, καθώς και στις κυβερνήσεις που εισάκουσαν αυτό το κάλεσμα», δήλωσε η Widney Brown, Ανώτερος Διευθυντής Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το ετήσιο εμπόριο συμβατικών όπλων, πυρομαχικών και εξαρτημάτων και ανταλλακτικών θα υπερβεί τα $ 100 δις. Αλλά σήμερα, τα κράτη έχουν δώσει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην ασφάλειά τους.

Το κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνία των πολιτών και τις προσπάθειες Νόμπελ Ειρήνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να επιτευχθούν ισχυροί, νομικά δεσμευτικοί παγκόσμιοι κανόνες για τις διεθνείς μεταφορές όπλων, ώστε να ανακοπεί η ροή των όπλων που πυροδοτούν θηριωδίες και παραβιάσεις.

Η συνθήκη εγκρίθηκε μετά από περισσότερα από έξι χρόνια συζητήσεων του ΟΗΕ - μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η Γενική Συνέλευση συμφώνησε να συμβουλεύονται όλα τα κράτη σχετικά με τη σκοπιμότητα, το πεδίο εφαρμογής και τις παραμέτρους μιας συνθήκης για τη ρύθμιση της διεθνούς μεταφοράς συμβατικών όπλων.

Ένας αριθμός ρεκόρ από τα κράτη ανταποκρίθηκαν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σχεδόν όλοι τους θετικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο τέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου με τα κριτήρια

Το πεδίο εφαρμογής της εγκριθείσας συνθήκης καλύπτει μεγάλες κατηγορίες συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων μικρών όπλων και ελαφρού οπλισμού που πολλαπλασιάζονται σε χώρες με χαμηλό επίπεδο συγκρούσεων,  ένοπλης βίας και ένα τεράστιο αριθμό άμαχων θυμάτων.

«Όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη, δεν πήραμε όλα όσα θέλαμε, έτσι, για παράδειγμα τα πυρομαχικά δεν περιλαμβάνονται πλήρως σε όλες τις διατάξεις της Συνθήκης, αλλά, δεδομένου ότι η συνθήκη μπορεί να τροποποιηθεί και έχει πολλούς ισχυρούς κανόνες που παρέχουν μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί ένα διεθνές σύστημα για τον περιορισμό της ροής όπλων προς εκείνους που θα διαπράξουν θηριωδίες», δήλωσε ο Wood.

«Αυτό δείχνει ότι όταν τα μέλη του κοινού καταλήγουν σε μια πραγματικά καλή ιδέα που θα βοηθήσει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος και να οργανωθούν, μπορούν πραγματικά να το πραγματοποιήσουν και να κάνουν τη διαφορά σε παγκόσμια κλίμακα»

Η συνθήκη θα ανοίξει για υπογραφή και επικύρωση στις 3 Ιουνίου του 2013 στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επικύρωσή της από 50 κράτη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.