ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
14 Μαρτίου 2013
Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου
Μετά από ισχυρισμούς, τους οποίους έχει λάβει η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις και ομάδες, σχετικά με κακομεταχείριση από αστυνομικούς κρατούμενων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στις εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών της Κορίνθου από τον Οκτώβριο του 2012, η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν ενδελεχή, έγκαιρη και αμερόληπτη έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο καλύφθηκε πριν δύο μέρες από τα εθνικά ΜΜΕ, αφορά τον Κ.Μ., σύρο υπήκοο 21 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με ισχυρισμούς, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία στις 10 Μαρτίου 2013, όταν άρχισε να μαγνητοσκοπεί με το κινητό του αστυνομικούς των ΜΑΤ που παρενέβαιναν και χτυπούσαν με βία και τυχαία κρατούμενους στο κέντρο σε διένεξη που ξέσπασε μεταξύ κρατουμένων σε κάθε μία από τις πλευρές του φράκτη της εγκατάστασης κράτησης.
Ο Κ. αφηγήθηκε το περιστατικό του στη Διεθνή Αμνηστία. Είπε ότι τρεις αστυνομικοί ήρθαν στη δική του πλευρά του φράκτη, πήραν το κινητό του, τον έσυραν έξω από την αυλή και έδεσαν τα χέρια του οπισθάγκωνα με χειροπέδες. Τότε οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ισχυρισμούς, άρχισαν να τον χτυπούν και να τον ρωτούν γιατί τους μαγνητοσκοπούσε. Ένας από τους αστυνομικούς βρήκε στο κινητό του Κ. το βίντεο και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, έτρεξε προς το μέρος του και του έδωσε γροθιά στο στήθος, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στο έδαφος. Ο Κ. συνέχισε: «…Ο ίδιος αστυνομικός άρχισε να με κλοτσάει…..Προσπάθησα να σταθώ όρθιος και ο αστυνομικός με ξαναχτύπησε…μετά ζήτησε από άλλους δύο αστυνομικούς να με πάνε σε ένα δωμάτιο όπου δεν μπορούσαν να με δουν άλλοι κρατούμενοι….(Στο δωμάτιο), οι αστυνομικοί άρχισαν να με κλοτσούν στο στήθος….μετά ο αστυνομικός με χαστούκισε και άρχισε να με χτυπά με τις γροθιές του στο πρόσωπο….»
Σύμφωνα με φωτογραφίες που είδε η Διεθνής Αμνηστία και δημοσιεύθηκαν στα εθνικά ΜΜΕ, ο Κ.Μ. έφερε μώλωπες γύρω από το μάτι και στην αριστερή πλευρά στο άνω μέρους του σώματός του. Ο Κ.Μ. κατήγγειλε ότι, από τότε που χτυπήθηκε, δεν έχει τον έχει δει γιατρός.
Τον Νοέμβριο του 2012, όταν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκαν το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο, διαπίστωσαν πολύ κακές συνθήκες. Δεν υπήρχε θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ τα κλινοσκεπάσματα ήταν βρόμικα και ανεπαρκή για τη χαμηλή θερμοκρασία. Δεν υπήρχε σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας και οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι οι αρχές δεν τους προμήθευαν προϊόντα υγιεινής. Αρκετοί κρατούμενοι ισχυρίστηκαν ότι συχνά υφίστανται κακομεταχείριση από φρουρούς της εγκατάστασης κράτησης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2013 η Διεθνής Αμνηστία έλαβε νέες καταγγελίες για τις πολύ κακές συνθήκες κράτησης, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την έλλειψη κλινοσκεπασμάτων για το κρύο, καθώς και νέους ισχυρισμούς κακομεταχείρισης κρατουμένων στην εν λόγω εγκατάσταση από την αστυνομία.
Επιπλέον, έχουν υπάρξει ισχυρισμοί σχετικά με κακομεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα της χώρας. Ένας σύρος υπήκοος περιέγραψε ένα περιστατικό κακομεταχείρισης, το οποίο συνέβη στις 9 Ιανουαρίου 2013 σε αστυνομικό τμήμα της Τρίπολης: «Υπήρχε ταραχή στο συνωστισμένο θάλαμο και εισέβαλε η αστυνομία… χτύπησαν πολύ άσχημα έναν Αφγανό…μετά μας πήγαν όλους στο λεωφορείο. Στη διαδρομή ο ανώτατος αστυνομικός μας χτύπησε και μας είπε άσχημες λέξεις και οι άλλοι αστυνομικοί μας χτυπούσαν με τα χέρια τους ή με ραβδιά.
Δεδομένων των χρόνιων ισχυρισμών αναφορικά με κακομεταχείριση από αστυνομικούς σε διάφορες εγκαταστάσεις κράτησης και αστυνομικά τμήματα της Ελλάδας, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν τις εγγυήσεις κατά την κράτηση για μεταναστευτικούς λόγους. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν την επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας και της σύστασης ή του ορισμού ενός Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού με την εντολή να επισκέπτεται χώρους κράτησης ή πιθανής κράτησης, προκειμένου να προλαμβάνει τα βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία και να εξετάζει τακτικά τη μεταχείριση και τις συνθήκες ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους. Τον Μάρτιο του 2012 οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν προσχέδιο νόμου για δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας την επικύρωση του Πρωτοκόλλου και ορίζοντας τον έλληνα Συνήγορο του Πολίτη ως Εθνικό Προληπτικό Μηχανισμό, αλλά η προταθείσα νομοθεσία δεν έχει κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για επικύρωση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αστυνομική Βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά: http://bit.ly/X9eAS0
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία: http://bit.ly/RscFa8
Γραφείο Τύπου και Προβολής