ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Μαρτίου 2013
Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να υποστηρίξουν μια ισχυρή Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων
(Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου 2013) Εν όψει των τελικών διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα για μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν μια ισχυρή συνθήκη.
«Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όλες ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς συμβατικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως, ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας ισχυρής Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. "Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία για τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να σταθούν στο ύψος της ρητορικής τους. Οι μεταφορές όπλων εξακολουθούν να τροφοδοτούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους".
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση μιας αποτελεσματικής συνθήκης, η οποία θα εξασφαλίζει την ισχυρή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 εως τις 28 Μαρτίου.
Ανάμεσά τους, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, είναι υπεύθυνα για πάνω από το μισό σχεδόν του συνολικού παγκοσμίου εμπορίου συμβατικών όπλων, το οποίο ανέρχεται σε 100 δις δολάρια ετησίως, σύμφωνα με σύντομη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η έκθεση περιγράφει τις μεταβιβάσεις όπλων σε όλο τον κόσμο από κάθε ένα από τα πέντε κράτη, όπου είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γαλλία έχει πουλήσει οχήματα τα οποία μπορεί να στρατικοποιηθούν στο Σουδάν, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί από τις πολιτοφυλακές Janjaweed τις οποίες υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίες έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη περιφέρεια του Νταρφούρ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ξένων μεσιτών που χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνα για να ενισχύσουν την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στις χώρες-στόχους που διεγείρουν μεγάλες ανησυχίες.
Αυτό περιλαμβάνει μια διεθνή παράνομη αλυσίδα εφοδιασμού που είχε ως αποτέλεσμα αρκετά μεγάλες αποστολές τανκς, όπλων μικρού διαμετρήματος, πυροβόλων και ελαφρών όπλων από την Ουκρανία να παραδίδονται στο Νότιο Σουδάν μέσω της Κένυας το 2007 και το 2008.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι η τελική Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα «χρυσό κανόνα» για να εμποδίζει τα κράτη από το να μεταβιβάζουν όπλα όπου υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι θα χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση ασκεί επίσης πίεση ώστε η τελική συνθήκη να καλύπτει όλους τους τύπους όπλων και πυρομαχικών που αποσκοπούν στη χρήση από στρατιωτικές και εσωτερικές λειτουργίες ασφαλείας, καθώς και συναφούς εξοπλισμού, εξαρτημάτων και τεχνολογίας.
Γραφείο Τύπου και Προβολής