ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
12 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοιχτή επιστολή: Ελληνική υποψηφιότητα για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών
Με αφορμή την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, 12 Νοεμβρίου 2012, η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στην επιστολή, η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις δεσμεύσεις του Υπουργού για:
- την ενημέρωση και ενίσχυση της εγχώριας νομοθεσίας σε θέματα βίας κατά των γυναικών,
- την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας,
- τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για ζητήματα που αφορούν τους Ρομά,
- τη διασφάλιση λογοδοσίας του προσωπικού επιβολής του νόμου,
- τη συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση,
- για τη βελτίωση διαδικασιών του ασύλου και την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών διαδικασιών επιτήρησης σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα,
- τη συνέχιση της εφαρμογής και ανάπτυξης πολιτικών προώθησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη,
- για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας μέσω ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου, αλλά και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν ακόμη τη συνέχιση της εφαρμογής ολοκληρωμένων δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, τη συνέχιση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την ισότιμη συμμετοχή τους στης οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και καλεί την κυβέρνηση σας να εγκαθιδρύσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, καθώς και άλλων συστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ενθαρρύνει ακόμη την κυβέρνηση, είτε καταφέρει να κερδίσει μια θέση στο Συμβούλιο, είτε όχι, να ενημερώνει τακτικά τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων.