ΕΛΛΑΔΑ: Η ΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2012, 20:42Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Νοεμβρίου 2012

 Ελλάδα: Η δίκη δημοσιογράφου πλήγμα στην ελευθερία του λόγου

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, έπειτα από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του έλληνα δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη.

Οι παρατηρήσεις της οργάνωσης διατυπώθηκαν την Πέμπτη, ενόσω ο Βαξεβάνης δικαζόταν στην Αθήνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφότου δημοσίευσε τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, καλώντας ταυτόχρονα να διεξαχθούν έρευνες για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, μετά τη δημοσίευση της λίστας στο περιοδικό του, η οποία περιελάμβανε ονόματα ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι ο Βαξεβάνης αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, και ενδεχομένως φυλάκιση, για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο Marek Marczyński, Αναπληρωτής Διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτή η ενέργεια αυξάνει τον κίνδυνο άλλοι δημοσιογράφοι να αυτολογοκρίνονται και να απέχουν από τη θεμιτή κριτική προς την κυβέρνηση για να αποφύγουν δίωξη. Ένα τέτοιο ‘πάγωμα’ θα υπονόμευε σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης -κεντρικός σκοπός της οποίας είναι να προωθεί την ενημέρωση και τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης».

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ξεκάθαρα σε αυτή την περίπτωση γιατί αυτή η σοβαρή κύρωση είναι αναγκαία και αναλογική. Το δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να φιμώνεται η κριτική προς την κυβέρνηση».

Πιστεύεται ότι τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν από τον Βαξεβάνη είναι αυτά που περιέχονταν στη λεγόμενη «Λίστα Λαγκάρντ», που δόθηκε το 2010 στον έλληνα Υπουργό Οικονομικών από τη σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ και τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η λίστα, η οποία φέρεται να περιέχει ονόματα επιφανών Ελλήνων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς για φοροδιαφυγή, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση στη χώρα, καθώς αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο Βαξεβάνης έχει κατηγορηθεί με πλημμέλημα για παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, και, εάν κριθεί ένοχος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών, καθώς και πρόστιμο.

Παύση Δημοσιογράφων

Η δίκη του Βαξεβάνη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την παύση των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη ως παρουσιαστών πρωινής ενημερωτικής εκπομπής στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΕΤ.

Οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από την κριτική που άσκησαν οι παρουσιαστές στη στάση του Νικόλαου Δένδια, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με ισχυρισμούς ότι αστυνομικοί υπέβαλαν σε βασανιστήρια και άλλη μορφή κακομεταχείρισης 15 αντιφασιστές διαδηλωτές στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, και αναφέρθηκαν σε έκθεση που έστειλε ο Ανακριτής στον Εισαγγελέα, ζητώντας να κατηγορηθεί για κακούργημα οποιοσδήποτε αστυνομικός ευθύνεται για την κακομεταχείριση των διαδηλωτών.

Η έκθεση παθολόγων, οι οποίοι εξέτασαν οκτώ από τους συλληφθέντες διαδηλωτές, επιβεβαιώνει ότι είχαν υποστεί σωματικές βλάβες και ένας από αυτούς υπέστη σοβαρά σωματικά τραύματα.

Ο Υπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας Guardian του Ηνωμένου Βασίλείου, που είχε δημοσιεύσει τους ισχυρισμούς.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε πρόσφατα δήλωση εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.