ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ «ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου 2012, 11:52Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Ιουλίου 2012 
 
Εμπόριο όπλων: Ο Ομπάμα καλείται να απορρίψει «τη ρήτρα απαλλαγής από τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο Ομπάμα να δείξει πραγματική ηγετική στάση, απορρίπτοντας προτάσεις που θα υπονομεύσουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το εμπόριο όπλων
Οι κυβερνήσεις τη στιγμή αυτή συζητούν στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμφωνήσουν μια δυνητικά ιστορική Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της καταστροφής που προκαλεί το ανεύθυνο και ελλιπώς ρυθμιζόμενο εμπόριο όπλων.
Οι αξιωματούχοι του Προέδρου Ομπάμα έχουν δείξει ότι θέλουν να περιλαμβάνει η συνθήκη μια ρήτρα που θα διασφαλίζει ότι, κατά τη διάρκεια αποφάσεων σχετικά με την προμήθεια όπλων, εάν προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, τότε θα είναι δυνατό να παρακαμφθούν οποιεσδήποτε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
«Καθώς οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε κρίσιμο τελικό στάδιο, είναι καιρός να επιταχύνει ο Πρόεδρος Ομπάμα και να δείξει ότι η διοίκηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Suzanne Nossel, διευθύντρια του αμερικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οποιαδήποτε απαλλακτική ρήτρα υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα έστελνε το μήνυμα ότι οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν τις συνήθεις πρακτικές τους. Η συνεχιζόμενη απώλεια των ζωών αμάχων στη Συρία υπενθυμίζει με σαφήνεια το γιατί χρειάζεται μια ισχυρή συνθήκη όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν πρωταρχικό ρόλο. Εκατομμύρια ζωές εξαρτώνται από το εάν θα συμπεριληφθεί ισχυρή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τελική συμφωνία.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα περιληφθεί στη συνθήκη ένας «Χρυσός Κανόνας» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα σήμαινε ότι, εάν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπλα που προμηθεύει μια χώρα, τότε η μεταφορά των όπλων δεν θα πραγματοποιείται.

Πολλές κυβερνήσεις και οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή τη θέση. Ωστόσο, κάποια κράτη με επιρροή, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, έχουν προωθήσει πιο αδύναμους κανόνες.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Συρία και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμπερίληψη των πυρομαχικών στη συνθήκη.

«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο κόσμο και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έχουν ειδικό χρέος να ωθήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις σε επιτυχημένη ολοκλήρωση. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία στον Ομπάμα να ηγηθεί αυτής της επιτυχίας, δήλωσε η Nossel.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.