ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΠΛΩΝ -ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου 2012, 12:24Εκτύπωση

Κοινή δήλωση

2 Ιουλίου 2012

Ιστορικές διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη εμπορίου όπλων -ευκαιρία για να αποτραπεί μια μελλοντική σφαγή παρόμοια με εκείνη της Συρίας

Νέα Υόρκη - Τα μέλη της εκστρατείας παγκοσμίως δηλώνουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν σήμερα, όταν θα ξεκινήσουν στα Ηνωμένα Έθνη οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση της διεθνούς συνθήκης εμπορίου όπλων, την ιστορική ευκαιρία να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ανθρωπιστικούς σκοπούς πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον και κέρδος.

Ο συνασπισμός «Ελέγξτε τα όπλα» που περιλαμβάνει τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam και οργανώσεις από πάνω από 125 χώρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη με αυστηρούς κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε λεπτό ως αποτέλεσμα της χρήσης ένοπλης βίας, με χιλιάδες επιπλέον κακοποιημένους και τραυματισμένους καθημερινά.

Στη Συρία, το Σουδάν και τις Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής, ο κόσμος γίνεται και πάλι μάρτυρας του τρομερού ανθρωπίνου κόστους που επιφέρει το επικίνδυνο και καθ’ όλα μυστικό εμπόριο όπλων. «Γιατί πρέπει να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και να καταστραφούν τόσες ζωές, ώστε να ξυπνήσουν οι ηγέτες και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα ελέγχου των διεθνών μεταφορών όπλων;», δήλωσε ο Μπράιαν Γουντ, διευθυντής της εκστρατείας για τον ‘Ελεγχο των Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

 «Οι διαπραγματεύσεις της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων αποτελούν αποφασιστική δοκιμασία για τους πολιτικούς ηγέτες για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να συμφωνήσουν επί των κανόνων που θα θέσουν ένα τέλος στην ανεύθυνη διακίνηση όπλων που οδηγεί σε βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αποτυχία σύναψης μιας περιεκτικής Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ΣΕΟ) θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, τον τραυματισμό, το βιασμό και τον εξαναγκασμό σε φυγή από τα σπίτια τους πολλών ακόμη εκατομμυρίων πολιτών, ως άμεσο αποτέλεσμα του ανεύθυνου και πενιχρά ρυθμισμένου εμπορίου όπλων.

Εδώ και δεκαετίες άνθρωποι σε κάθε περιοχή υποβαστάζουν το βάρος του άνω των 60 δισ. δολαρίων κόστους για το εμπόριο όπλων που πυροδοτεί ένοπλες συγκρούσεις, βία και διαφθορά και εμποδίζει σοβαρά την πορεία προς την ανάπτυξη.

Η Άνα Μακντόναλντ, επικεφαλής της Oxfam στην Εκστρατεία «Ελέγξτε τα όπλα» δήλωσε: «Έχουμε μια μοναδική σε κάθε γενιά ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά τον κόσμο ένα ασφαλές μέρος. Δεν είναι μια οποιαδήποτε συνθήκη, αλλά μια συνθήκη που μπορεί να χαλιναγωγήσει μια αγορά που αυτήν τη στιγμή βγαίνει εκτός ελέγχου.»

Η Μακντόναλντ πρόσθεσε: «Από το Κονγκό μέχρι τη Λιβύη, κι από τη Συρία μέχρι το Μαλί, όλοι έχουν υποφέρει από το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων και πυρομαχικών το οποίο επιτρέπει στις συρράξεις αυτές να προκαλούν τρομερό πόνο και όλο αυτό πλέον έχει κρατήσει πάρα πολύ. Στις επόμενες εβδομάδες, οι διπλωμάτες είτε θα αλλάξουν τον κόσμο είτε θα απογοητεύσουν τον κόσμο».

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιεκτικοί, νομικά δεσμευτικοί, διεθνείς κανόνες που να διέπουν την παγκόσμια αγορά συμβατικών όπλων, ενώ τα κενά και τα «παραθυράκια» του νόμου είναι συνήθη, τόσο σε επίπεδο εθνικού όσο και τοπικού ελέγχου.

Τα μέλη της εκστρατείας ανά τον κόσμο είναι αποφασισμένα να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις να βάλουν ένα τέλος στην προσέγγιση «επί πτωμάτων», που σε κάποιες περιπτώσεις θέτει εμπάργκο όπλων μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τότε ακόμη, μόνο αφού το επικίνδυνο εμπόριο όπλων έχει πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αντ’ αυτού χρειάζεται επειγόντως μια ΣΕΟ που θα αποτρέψει τη διακίνηση όπλων που επιφέρει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτώχεια και συγκρούσεις.

Για να είναι η ΣΕΟ να είναι αποτελεσματική πρέπει να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν αυστηρά την πώληση και την μεταφορά όλων των τύπων όπλων, βλημάτων και σχετικών εξοπλισμών που χρησιμοποιούνται στο στρατό και σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας -από τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αεροσκάφη μέχρι μικρά όπλα, βομβίδες και πυρομαχικά.

Πρέπει να απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις να διεξαγάγουν ενδελεχείς αξιολογήσεις κινδύνου πριν από οιαδήποτε έγκριση διεθνούς μεταφοράς ή συναλλαγής όπλων, και να δημοσιοποιούν εκθέσεις με όλες τις εγκρίσεις και τις παραλαβές. Η χωρίς άδεια ή παράνομη εμπορία ή παράνομη εκτροπή όπλων θα πρέπει να τιμωρείται ως ποινικό ή άλλου είδους αδίκημα από τις εθνικές νομοθεσίες.

Ο Τζεφ Άμπραμσον, διευθυντής της γραμματείας του «Ελέγξτε τα όπλα» δήλωσε ότι «είναι μια εξωφρενική και θανατηφόρα πραγματικότητα να υπάρχουν διεθνείς κανόνες που διέπουν την αγορά φρούτων και οστών δεινοσαύρων, αλλά να μην υπάρχουν οι αντίστοιχοι για το εμπόριο όπλων και τανκ».

«Υπερασπιστές ανά τον κόσμο μιλούν ανοιχτά στα μέσα ενημέρωσης και κάνουν εκστρατείες, ώστε κυβερνήσεις και υπουργοί να διαπραγματευτούν την Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων η οποία θα σώσει ζωές με ισχυρές πολιτικές και άμεσο αντίκτυπο», προσθέτει ο Άμπραμσον:

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει πώς οι «Μεγάλοι Έξι» προμηθευτές όπλων παγκοσμίως -Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ- παρέχουν μεγάλες ποσότητες όπλων σε καταπιεστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, παρά το σημαντικό κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά για να διαπραχθούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν αλλά και από τη Ρωσία και την Κίνα στο Σουδάν.

Η Oxfam πρόσφατα δημοσιοποίησε μια έρευνα που παρουσίαζε την επίπτωση που έχει για τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο η ανερχόμενη σε 4 δισ. δολ. ΗΠΑ αγορά πυρομαχικών, ειδικότερα σε αυτούς που ζουν σε κράτη ασθενή ή χτυπημένα από συρράξεις, όπως το Αφγανιστάν κι η Σομαλία.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιθυμούν να δουν τη συμφωνία επί ενός ισχυρού κειμένου για τη Συνθήκη στις 27 Ιουλίου, αλλά κάποιοι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους κανόνες και αυτά που θα ορίζει η συνθήκη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Συρία και η Αίγυπτος πρόσφατα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην συμπερίληψη των πυρομαχικών. Η Κίνα θέλει να εξαιρεθούν τα μικρά όπλα και οι «δωρεές», ενώ αρκετές κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής αντιτίθενται στα κριτήρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συνθήκης.  

Άνθρωποι από όλον τον κόσμο θα εντείνουν την πίεση στους αρχηγούς τους ώστε αυτοί να παραδώσουν μια ισχυρή ΣΕΟ εντός των επόμενων βδομάδων, με το πέρας των διαπραγματεύσεων να αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.