© JUAN CARLOS CISNEROS/AFP via Getty Images

ΠΕΡΟΥ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Published on 17 March 2023, 14:21Εκτύπωση

Εκατό ημέρες μετά την έναρξη των κοινωνικών διαδηλώσεων στο Περού, η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας, δηλώνει:

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας προς τις αρχές του Περού να σταματήσουν μια για πάντα τις εκτεταμένες επιθέσεις που χαρακτηρίζονται από ρατσιστικές προκαταλήψεις εναντίον των ανθρώπων που διαδηλώνουν στη χώρα, ιδιαίτερα των ιθαγενών και των campesino (αγρεγρατών), εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι η καταστολή παραμένει η μόνη στρατηγική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των αιτημάτων του κόσμου. Οι αρχές είναι υπεύθυνες για τα γεγονότα που συνέβησαν υπό τις διαταγές τους και έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλώτριες/-ωτές δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους».

Η Marina Navarro, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Περού, προσθέτει:

«Έχουν περάσει 100 ημέρες από την έναρξη μιας πολύ οδυνηρής περιόδου για τη χώρα. Δεκάδες οικογένειες θρηνούν ή προσπαθούν να στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν μείνει με σοβαρά τραύματα. Ενωμένες, έχουν βρει την υποστήριξη και τη δύναμη να απαιτήσουν επαγγελματισμό από θεσμούς που δεν δείχνουν να μην έχουν ούτε τα μέσα ούτε τη βούληση να εξασφαλίσουν την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Γενική Εισαγγελία πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει αμερόληπτες και ενδελεχείς έρευνες, διαθέτοντας επαρκείς πόρους και προσωπικό για να αποτρέψει την ατιμωρησία».

Ιστορικό

Από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, το Περού βιώνει περαιτέρω κλιμάκωση της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της Προεδρίας, του Κογκρέσου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του τότε προέδρου Πέδρο Καστίγιο και στην ορκωμοσία της αντιπροέδρου Dina Boluarte ως νέας προέδρου.
 

Οι αρχές είναι υπεύθυνες για τα γεγονότα που συνέβησαν υπό τις διαταγές τους και έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλώτριες/-ωτές δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίες καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία και τον στρατό. Μέχρι στιγμής, 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αρκετοί από τους οποίους σοβαρά, κυρίως στις νότιες περιοχές Ayacucho, Apurímac και Puno.

Στις 16 Φεβρουαρίου, μετά την ανάπτυξη μιας περιφερειακής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων στη χώρα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη θανατηφόρα και ρατσιστική βία κατά των διαδηλωτριών/-ών, με τη συντριπτική πλειονότητα των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών να είναι ιθαγενείς και campesino.

Η οργάνωση κάλεσε τις αρχές να αλλάξουν τακτική στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων, τερματίζοντας τη χρήση θανατηφόρων όπλων και αποφεύγοντας την παράνομη χρήση λιγότερο θανατηφόρων όπλων για τη διάλυση των διαδηλώσεων. Τις κάλεσε επίσης να σημειώσουν επαρκή πρόοδο στις άμεσες και ενδελεχείς έρευνες για τα γεγονότα, να αποφύγουν τον στιγματισμό των διαδηλωτριών/-ών, και να εξασφαλίσουν οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη για τα άτομα που επλήγησαν από την κρατική βία και τις οικογένειές τους. Προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο καλώντας το Περού να τερματίσει την καταστολή και να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.