ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

Published on 2 December 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκού Γραφείου Διεθνούς Αμνηστίας
Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2009
Η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει πίεση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης στις γυναίκες που επέζησαν από τους βιασμούς που διαπράχθηκαν κατά την εκεί σύρραξη τη δεκαετία του 1990, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς αντιπροσωπεία Βόσνιων γυναικών ολοκλήρωσε επίσκεψή της στις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη, μέρος παγκόσμιας δράσης με τίτλο «16 Ημέρες Ακτιβισμού – Σταματήστε τη Βία κατά των Γυναικών», περιλάμβανε συναντήσεις με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των θεσμών της Ε.Ε., όπως η Ντόρις Παρκ και η Ριίνα Κιόνκα (προσωπική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ε.Ε., Χαβιέρ Σολάνα), καθώς και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν μία επιζώσα σεξουαλικής βίας και εκπρόσωποι του συνασπισμού ΜΚΟ που υποστηρίζουν τις επιζώσες σεξουαλικής βίας, μίλησε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο περιέγραψε τους βιασμούς χιλιάδων γυναικών από μέλη στρατιωτικών ομάδων, στρατών και αστυνομικών δυνάμεων και κατήγγειλε την έλλειψη υποστήριξης από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της Βοσνίας.
«Χιλιάδες γυναίκες υπέστησαν βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου και μόνο 12 υποθέσεις βιασμού έχουν διωχθεί ποινικά από το Κρατικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αυτό το γεγονός μιλά από μόνο του.

Καθώς η Βοσνία ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ε.Ε., είναι ανάγκη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα αμέσως και με πολύ σοβαρό τρόπο», δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, Διευθύνουσα του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι ντροπή που οι αρχές της Βοσνίας, επί 14 χρόνια, δεν αντιμετωπίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των γυναικών που επέζησαν. Έχουν παραλείψει να τους προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια ή οποιαδήποτε αποζημίωση. Τίποτε δεν λύνεται με το να κάνουν σαν να μην συνέβησαν οι βιασμοί, το Κράτος χρειάζεται να ενεργήσει αμέσως για να υποστηρίξει τις επιζώσες. Αλλιώς δεν πρόκειται να εξαφανιστεί το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία παρότρυνε την Ε.Ε. να ασκήσει πίεση στις αρχές της Βοσνίας ώστε:

  • να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες εγκλημάτων πολέμου σεξουαλικής βίας,
  • να εκπονήσουν, για την αποκατάσταση των γυναικών που επέζησαν, στρατηγική τέτοια που να ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες και τις ανάγκες υγείας αυτών των γυναικών.

Παρότρυναν επίσης τους θεσμούς της Ε.Ε. να παράσχουν χρηματοδότηση στη Βοσνία και σε τοπικές ΜΚΟ για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μια τέτοια στρατηγική.
Γενικές πληροφορίες
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με θεσμούς της Ε.Ε., με μέσα ενημέρωσης και με άλλες οργανώσεις που εδρεύουν στις Βρυξέλλες μεταξύ 1ης και 4ης Δεκεμβρίου 2009. Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπρόσωποι βοσνιακών ΜΚΟ πραγματοποίησαν παράλληλες συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους στο Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, μαζί με ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτές τις χώρες.

Ο συνασπισμός που στηρίζει τις επιζώσες σεξουαλικής βίας περιλαμβάνει τις εξής οργανώσεις:
Izvor, Prijedor, Infoteka Zenica, Centar za pravnu pomoć ženama, Žena BiH Mostar, Forum žena Bratunac, IDC Sarajevo, Vive žene, Fondacija CURE, CARE International BiH, Žene ženama, Sarajevo, Viktorija 99, Jajce, Medica Zenica

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.