ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2018, 13:56Εκτύπωση

Της Lesly Lila, Υπεύθυνης εκστρατειών για το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα

Στις 31 Μαρτίου, οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα Τρανς Ορατότητας, μια μέρα όπου μπορούμε να δείξουμε τη στήριξή μας στα τρανς δικαιώματα. Σύμφωνα με την πρόταση της οργάνωσης Trans Student Education Resources, η θεματική αυτή τη χρονιά είναι το πώς τα τρανς άτομα, όχι μόνο  επιβιώνουν σε ένα κλίμα τρανσφοβίας, αλλά και πως καταφέρνουν και αλλάζουν την κοινωνία γύρω τους.

Παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες θεματικές ημέρες για σημαντικά ζητήματα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Τρανς Ορατότητας. Γνωρίζουμε ήδη πως τα τρανς άτομα υφίστανται δυσανάλογα επίπεδα bullying, βίας και διακρίσεων. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το ένα τρίτο των τρανς ατόμων αναφέρει εγκλήματα μίσους εναντίον τους το έτος 2017, ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των επιθέσεων προς τρανς ανθρώπους.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι τόσο σημαντική η ορατότητα και οι ιστορίες των τρανς ατόμων και ευτυχώς έχουμε αρχίσει να τις ακούμε συχνότερα. Όπως είπε και η ηθοποιός Laverne Cox στο περιοδικό TIME,«βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου όλο και περισσότερα τρανς άτομα θέλουν να βγουν δημόσια και να πουν ‘Αυτός/Αυτή είμαι’».

Αυτή η αλλαγή γίνεται πραγματικότητα χάρη στον ακούραστο αγώνα και ακτιβισμό των τρανς ανθρώπων που αρνούνται να περιθωριοποιηθούν και υψώνουν τις φωνές τους. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να κατανοούν πως ο τρόπος που προσεγγίζουν το φύλο είναι προβληματικός και βασίζεται σε στερεότυπα.

Ένα άτομο μπορεί να μην ταυτίζεται απαραίτητα με το φύλο που του δόθηκε κατά τη γέννησή του ή με το δίπολο άνδρας-γυναίκα και σίγουρα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή να τεθεί υπό ψυχιατρική επίβλεψη για να επικυρώσει την ταυτότητά του/της. Η τωρινή προσέγγιση έχει αποβεί τρομερά επώδυνη για την υγεία και γενικότερα τη ζωή των τρανς ατόμων.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μία από τις βασικές αλλαγές που οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες που αγωνίζονται είναι η ουσιαστική νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου – είναι απαραίτητο για τα τρανς άτομα το κράτος να τα αναγνωρίζει και αυτό να αντανακλάται και στις ταυτότητές και τα άλλα χαρτιά τους. Σε πολλές χώρες, ακόμα κι όταν υπάρχει νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η διαδικασία είναι συχνά ταπεινωτική και απαιτείται τα άτομα να εξεταστούν από ψυχίατρο που θα λέει πως έχουν «ψυχικές διαταραχές» και υποβάλλονται σε εξαναγκαστική στείρωση. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο – το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στο σώμα των ανθρώπων και στην ταυτότητά τους.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η Jeanette Solstad Remø, μια τρανς γυναίκα από τη Νορβηγία, δεν μπορούσε να αποκτήσει νομική αναγνώριση του φύλου της επειδή δεν συμμορφωνόταν με αυτές τις απάνθρωπες απαιτήσεις. Έτσι, δεν αναγνωριζόταν ως γυναίκα στα επίσημα έγγραφά της, βιώνοντας την εξευτελιστική εμπειρία του να πρέπει να εξηγεί την ταυτότητα φύλου της σε συνεχή βάση.

Η  Remø και πολλές άλλες ακτιβίστριες και ακτιβιστές δούλευαν για χρόνια για να αλλάξει αυτή η νομοθεσία. Τα κατάφεραν το 2016, όταν η νορβηγική κυβέρνηση υιοθέτησε μια νομοθεσία-ορόσημο που επιτρέπει στους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο τους χωρίς να τους υποβάλλονται σε υποχρεωτικές απαιτήσεις, όπως η στείρωση.

«Ζω τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου» λέει η Jeanette. « Είναι υπέροχο να μου επιτρέπουν να ζωή τη ζωή μου όπως θέλω εγώ». Και μας λέει πως δεν είναι η μόνη. Από τότε που πέρασε το καινούριο νομοσχέδιο περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν εξασκήσει το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι/ες το φύλο τους.

Στην Ιρλανδία, εισήχθησαν παρόμοιες αλλαγές το 2015, ενώ πριν δεν υπήρχε κανένας τρόπος να αλλάζει ένα άτομο νομικά το φύλο του. Μπορεί η νέα νομοθεσία να χρειάζεται ακόμα βελτίωση ώστε να συμπεριλάβει τα ανήλικα και τα non binary άτομα, όμως η Sara R Phillips, πρόεδρος του Δικτύου για την Ισότητα των Τρανς Ατόμων της Ιρλανδίας (Transgender Equality Network Ireland) λέει πως δεν πρέπει να παραβλέπουμε την αξία του: «Ενισχύει την αξιοπρέπεια και το σεβασμό. Το ψήφισμα του νομοσχεδίου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, αναγνωρίζοντας πως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι/ες και χαίρουν της ίδιας εκτίμησης».

Σημαντικές νομικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη Δανία, την Μάλτα  και την Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα καταργήσει την υποχρεωτική ιατρική γνωμάτευση ως κριτήριο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές αποτελούν παραμένουν εξαιρέσεις και δεν αποτελούν κανόνα. Η παθολογικοποίηση της τρανς ταυτότητας και η σχετική πεποίθηση πως το να είσαι τρανς αποτελεί διαταραχή συνεχίζουν να επικρατούν. Σε πολλές ακόμα χώρα, τα τρανς άτομα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές ή ψυχολογικές εξετάσεις ώστε να αλλάξουν νομικά την ταυτότητα φύλου τους.

«Το να εξαναγκάζεις κάποιο άτομο να πάρει αυτήν την απόφαση είναι σαν να τον κατατάσσεις σε κατώτερη κατηγορία ανθρώπου» λέει ο Sakris Kupila, ο 21χρονος φοιτητής ιατρικής και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αγωνίζεται για την μεταρρύθμιση του αρχαϊκού νόμου αναγνώρισης φύλου στη Φινλανδία. Για όσους δεν θέλουν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία, «η εναλλακτική είναι να ζουν σε μια αφόρητη κατάσταση διαρκούς αβεβαιότητας», γράφει ο Sakris. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, τα τρανς άτομα βιώνουν νομική αβεβαιότητα και ο πραγματικός εαυτός τους δεν αναγνωρίζεται από τους θεσμούς».

Ωστόσο το κίνημα των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων κουράστηκε να περιμένει. Και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν πως αυτή η άποψη της κοινωνίας για το φύλο είναι ξεπερασμένη, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι νομοθέτες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας, ύψωσε τη φωνή σου ως σύμμαχος στον αγώνα των τρανς ατόμων και δείξε τη στήριξή σου σε ακτιβιστές όπως ο Sakris και στην ευρύτερη τρανς κοινότητα, καθώς αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση των δικαιωμάτων τους.

Βρες περισσότερα εδώ http://www.transstudent.org/tdov  και ακολούθησε τα hashtag #TransThriving and #TDOV  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 Aναδημοσίευση από  Huffpost

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.