OΙ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, 14:11Εκτύπωση

Έχει περάσει ένας χρόνος από όταν η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ. Ωστόσο, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Χίο σε απελπιστικές συνθήκες και φαινομενικά ατέλειωτη αβεβαιότητα, καθώς οι εποχές περνούν.

Aπρίλιος 2016. Η Διεθνής Αμνηστία δίνει συνεντεύξεις από την Ελλάδα, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, όλοι οι «παράτυποι μετανάστες» που καταφθάνουν από την Τουρκία, κινδυνεύουν να επιστραφούν πίσω. Αλλά για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, η ΕΕ υποσχέθηκε την επανεγκατάσταση ενός Συρου από την Τουρκία προς την ΕΕ. Οι ηγέτες λένε πως η συμφωνία σχεδιάστηκε για να σταματήσει τις επικίνδυνες θαλάσσιες διόδους. Οι επιστροφές στην Τουρκία όμως δεν έχουν γίνει με τον τρόπο που η ΕΕ περίμενε, με αποτέλεσμα τον σοβαρό συνωστισμό και την ανθρωπιστική καταστροφή στα ελληνικά νησιά.

© Amnesty International

Απρίλιος 2016. Μια γυναίκα ξυπνά στο λιμάνι της Χίου, όπου πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες διαμένουν σε σκηνές, ακριβώς μετά την έναρξη ισχύος την Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

© Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

Ιούνιος 2016. Πρόσφυγες και μετανάστες κολυμπάνε στη θάλασσα για να δροσιστούνε κοντά στο Καρά Τεπέ, ένα καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο.

©ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images

Ιούνιος 2016. Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν τρώνε μαζί το βραδινό τους στη παραλία δίπλα σε έναν καταυλισμό στη Χίο, καθώς περιμένουν να προχωρήσει η αίτηση ασύλου τους.

© Amnesty International/Giorgos Moutafis

Νοέμβριος 2016. Οι συνθήκες στον καταυλισμό στη Σούδα είναι τραγικές. Οι άνθρωποι εκεί είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες και βαριά βροχόπτωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι πρόσφυγες στους οποίους μιλήσαμε, μας ανέφεραν πως υπάρχει έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού.

© Giorgos Moutafis/Amnesty International

Νοέμβριος 2016. Πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και ευάλωτων οικογενειών, κοιμούνται σε σκηνές δίπλα στη παραλία, υπομένοντας το φθινοπωρινό αέρα και τη βροχή.

© Giorgos Moutafis/Amnesty International

Νοέμβριος 2016. Μια γυναίκα κρατά το μωρό της στον καταυλισμό της Σούδας μετά την επίθεση που δέχτηκε ο καταυλισμός από δράστες που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.  Ένας Σύρος πρόσφυγας τραυματίστηκε σοβαρά και πολλοί έμειναν χωρίς στέγη.

© PANTELIS FYKARIS/AFP/Getty Images

Ιανουάριος 2017. Και τότε ήρθε το χιόνι. Κατά τη διάρκεια ενός βαρύ χειμώνα, οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να επιβιώσουν μέσα σε σκηνές καλυμμένες από χιόνι χωρίς θέρμανση.  

© Amnesty International/Giorgos Kosmopoulos

Ένας πρόσφυγας στέκεται δίπλα σε μια σκηνή καλυμμένη από χιόνι στο hotspot της Μόρια στη Λέσβο.

© STR/AFP/Getty Images

Φεβρουάριος 2017. Ένα μήνα αργότερα, το χιόνι έχει φύγει αλλά έρχεται η βροχή και οι πρόσφυγες στη Μόρια συνεχίζουν να ζουν σε απόγνωση. 

© Private

Χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Χίο, σε ένα απαράδεκτες συνθήκες και φαινομενικά ατέλειωτη αβεβαιότητα, καθώς οι εποχές περνούν.

© Giorgos Moutafis/Amnesty International

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.