ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ BAYRAM MAMMADOV ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016, 13:09Εκτύπωση

Στις 10 Μαΐου του 2016, γύρω στις 14:00-15:00, τρία άτομα με πολιτικά ρούχα με ανάγκασαν να μπω σε ένα αυτοκίνητο και με πήγαν στο 12ο Αστυνομικό Τμήμα. Με πήγαν στο γραφείο του Διοικητή. Εκεί, ήταν περίπου επτά-οκτώ αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Οι αστυνομικοί άρχισαν αμέσως να με γρονθοκοπούν, να με χαστουκίζουν και να με κλωτσούν. Με ρωτούσαν γιατί τράβηξα τη φωτογραφία του γκράφιτι, ποιος είναι ο συνεργάτης μου και τα λοιπά.

Δεν μπόρεσα να απαντήσω στις ερωτήσεις τους, καθώς έχασα τις αισθήσεις μου.Τότε με πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Μπακού. Με ξυλοκόπησαν ξανά και μου είπαν να αποδεχτώ τις κατηγορίες σχετικά με τα ναρκωτικά. Τους είπα ότι δεν είχα δει ποτέ ναρκωτικά στη ζωή μου και ότι δεν μπορούν να με συλλάβουν απλώς επειδή τράβηξα μία φωτογραφία. Αυτό τους έκανε να με ξυλοκοπήσουν ακόμη πιο άσχημα και να απαιτήσουν να αποδεχτώ τις κατηγορίες. Με έβριζαν και με προσέβαλαν. Μου έβγαλαν το παντελόνι και απείλησαν να με βιάσουν με ένα μπαστούνι. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα παρά να αποδεχτώ τις κατηγορίες. Έπρεπε να «ομολογήσω» και να υπογράψω μία δήλωση που είχε συνταχθεί από τους ίδιους.

Με πήγαν στο γραφείο του στρατηγού και μου είπαν ότι «αν τοποθετήσεις λουλούδια μπροστά από το άγαλμα (του Heydar Aliyev), μιλήσεις στην AzTV (κρατική τηλεοπτική εταιρεία στο Αζερμπαϊτζάν) και ζητήσεις συγγνώμη από το άγαλμα με σκυμμένο κεφάλι, θα ελευθερωθείς».

Αρνήθηκα και ξεκίνησαν πάλι να με ξυλοκοπούν.

Μετά από αυτό, με πήγαν στο Κέντρο Προσωρινής Κράτησης στο Narimanov. Το πρωί της 11ης Μαΐου, ο Διοικητής με διέταξε να καθαρίσω την αυλή και να μαζέψω τις γόπες των τσιγάρων. Αρνήθηκα και ξεκίνησε να με ξυλοκοπεί με γροθιές και χαστούκια. Αρνήθηκα πάλι και ο Διοικητής με απείλησε ότι θα διατάξει τους άνδρες του να πάρουν ένα μπαστούνι και να το βάλουν μέσα μου με τη βία και μετά να τραβήξουν φωτογραφία. Έπρεπε να συμφωνήσω. Μου έδωσαν μια σκούπα και ένα ξεσκονόπανο και με τράβηξαν φωτογραφίες να καθαρίζω την αυλή. Αυτοί οι ξυλοδαρμοί από τότε έγιναν συχνό φαινόμενο.

Όταν γύρισα από τη δικαστική ακρόαση στις 12 Μαΐου, με πήγαν στο γραφείο του Διοικητή στο Κέντρο Προσωρινής Κράτησης. Υπήρχαν δύο άνθρωποι με πολιτικά μαζί με τον ίδιο το Διοικητή και με διέταξαν να κατονομάσω αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μου. Απαίτησαν ξανά, να τοποθετήσω λουλούδια μπροστά από το άγαλμα, να μιλήσω στην AzTV και να ζητήσω συγγνώμη από το ίδιο το άγαλμα. Αν τα έκανα όλα αυτά, μου υποσχέθηκαν να με αφήσουν ελεύθερο. Αρνήθηκα. Τηλεφώνησαν σε κάποιον και του είπαν: «ανάλαβέ τον για λίγο». Με πήγαν στο υπόγειο, όπου μου έβαλαν χειροπέδες, ενώ, με ξυλοκοπούσαν με γροθιές, κλωτσιές και κλομπ.

Είδαν ότι οι χειροπέδες και οι αλυσίδες, που μου είχαν βάλει είχαν αφήσει σημάδια κακοποίησης, οπότε τις αφαίρεσαν και έδεσαν με ταινία τα χέρια και τα πόδια μου στην πλάτη. Με ακούμπησαν στο έδαφος και μαστίγωσαν τα πόδια μου. Μετά, με σήκωσαν στον αέρα και με πέταξαν στο έδαφος πολλές φορές. Μετά από τέσσερις ή πέντε ρίψεις, η ταινία σκίστηκε και ξεκίνησαν να τσαλαπατούν τα χέρια μου με τα πόδια τους, ενώ συνέχισαν να μαστιγώνουν τα πόδια μου. Μετά με χτύπησαν στο στήθος και στα γόνατα με κλομπ. Έχανα τις αισθήσεις μου, οπότε με άφησαν κάτω.

Ενώ ξεκουραζόμουν, έβαλαν ένα κομμάτι χαρτί στο πρόσωπό μου και μου είπαν ότι αν έπεφτε κάτω, θα συνέχιζαν να με ξυλοκοπούν. Το χαρτί έπεσε.

Μετά από λίγο, απαίτησαν να καθαρίσω την τουαλέτα. Μόλις αρνήθηκα, άρχισαν να με ξυλοκοπούν πιο άσχημα, αυτή τη φορά τραβώντας με, με βιντεοκάμερα.

Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Μου έριξαν νερό για να με συνεφέρουν. Με πήγαν ξυπόλυτο στο κελί μου. Αυτή τη στιγμή έχω πολλούς μώλωπες στα χέρια, στα πόδια και στα γόνατά μου λόγω των βασανιστηρίων. Έχω ανοιχτές πληγές στα χέρια μου και στον καρπό. Έχω ακόμη ένα τραύμα στο κεφάλι. Έχω ανοιχτές πληγές και στα πόδια μου. Τα ούρα μου έχουν αίμα και το σαγόνι μου με πονάει όταν μασάω.

Σας εκλιπαρώ να με βοηθήσετε να φέρω τους ανθρώπους που με βασάνισαν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.

Έχω γράψει ο ίδιος αυτό το γράμμα.

Υπογραφή: Bayram Mammadov

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.