ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2015, 17:21Εκτύπωση

Οδηγός 2 λεπτών #UnfollowMe για το πώς οι κυβερνήσεις μας συλλέγουν και επιτηρούν όλα τα προσωπικά μας δεδομένα.

Τι είναι παρακολούθηση;

Παρακολούθηση είναι η επιτήρηση των επικοινωνιών, πράξεων και μετακινήσεων ενός ατόμου.

Πότε είναι νόμιμη η παρακολούθηση;

Σε γενικές γραμμές, όταν είναι απαραίτητη, στοχευμένη, βασισμένη σε επαρκείς αποδείξεις παραβατικότητας και εξουσιοδοτημένη από μια αυστηρώς ανεξάρτητη αρχή, όπως ένας/μία δικαστής.

Τι είναι η μαζική παρακολούθηση;

Η αδιακρίτως μαζική παρακολούθηση είναι η επιτήρηση της χρήσης του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών μεγάλου αριθμού ατόμων –ενίοτε ολόκληρων χωρών- χωρίς επαρκή στοιχεία παραβατικότητας.

Μπορεί η μαζική παρακολούθηση να είναι ποτέ νόμιμη;

Οι κυβερνήσεις μπορούν να νομιμοποιήσουν την μαζική παρακολούθηση στην χώρα τους, αλλά αυτό θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τους διεθνείς νόμους από τους οποίους τα περισσότερα κράτη έχουν δεσμευθεί.

Ποιοί είναι οι «Πέντε Οφθαλμοί»;

Ως Πέντε Οφθαλμοί χαρακτηρίζεται η συμμαχία διαμοιρασμού των πληροφοριών μεταξύ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Τι είναι το GCHQ;

Το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (Government Communications Headquarters) είναι η υπηρεσία ασφαλείας η οποία είναι υπεύθυνη για την παροχή πληροφοριών επικοινωνίας στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η NSA;

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (National Security Agency) είναι υπεύθυνη για την συλλογή και την ανάλυση πληροφοριών και δεδομένων στις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις με κατασκοπεύουν;

Αν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο ή ένα κινητό τηλέφωνο, τότε μάλλον η απάντηση είναι «ναι». Προγράμματα όπως το Prism και το Upstream (λειτουργούν από την NSA) και το Tempora (λειτουργεί από το GCHQ), πιστεύεται ότι συλλέγουν δεδομένα από την Google, την Microsoft, το Facebook και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις διαδικτύου, και πως έχουν πρόσβαση στα καλώδια οπτικών ινών τα οποία μεταφέρουν τις παγκόσμιες διαδικτυακές επικοινωνίες. Αυτά τα προγράμματα κατασκοπεύουν ανθρώπους σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τι είδους δεδομένα συλλέγουν;

Η NSA και το GCHQ έχουν ισχυρά προγράμματα παρακολούθησης τα οποία αποθηκεύουν και αναλύουν το ιστορικό περιήγησης, τη διαδικτυακή αναζήτηση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μηνύματα, τις συνομιλίες μέσω webcam και τις τηλεφωνικές κλήσεις. Επιπλέον συλλέγουν μεταδεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν τους αποδέκτες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τους χρόνους των κλήσεων και το ιστορικό τοποθεσίας.

Που καταλήγουν τα δεδομένα μου;

Αποθηκεύονται σε μεγάλα κέντρα δεδομένων τα οποία μπορούν να ερευνηθούν και να αναλυθούν από αλγόριθμους υπολογιστών. Τα δεδομένα που συλλέγονται από την NSA και το GCHQ είναι επίσης διαθέσιμα στους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας των άλλων «Πέντε Οφθαλμών» μέσω ισχυρών βάσεων δεδομένων όπως το XKeyscore.  Οι υπηρεσίες πληροφοριών 41 χωρών διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στα δεδομένα.

Πώς η μαζική παρακολούθηση επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά μας;

Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας. Επιπλέον, περιορίζει την ελευθερία του λόγου, καθώς οι άνθρωποι ενδέχεται να μην είναι πρόθυμοι να επικοινωνήσουν ελεύθερα εάν γνωρίζουν πως παρακολουθούνται.

Αναλάβετε Δράση: Υπογράψτε την έκκληση και ζητήστε από τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν τώρα τις μαζικές παρακολουθήσεις

 

Στείλτε ένα tweet: Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται στα προσωπικά μας δεδομένα. Απαγορεύστε τη μαζική παρακολούθηση τώρα #UnfollowMe

Ευχαριστούμε την Privacy International.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.