ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Από το Sunjeev Bery, Διευθυντή Τμήματος Υπεράσπισης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Διεθνής Αμνηστία - ΗΠΑ
Καθώς ξεκίνησαν από χθες οι συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε 187, 563 υπογραφές στον Λευκό Οίκο στα πλαίσια μιας παγκόσμιας έκκλησης με στόχο να διακοπεί η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Χιλιάδες άνθρωποι από τις ΗΠΑ και άλλα 166 έθνη κάλεσαν τον πρόεδρο Obama και τον υπουργό John Kerry να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ και να ξεκινήσουν να στηρίζουν ένα εμπάργκο όπλων υπό το πλαίσιο του ΟΗΕ προς το Ισραήλ, τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.
Αν και σήμερα υπάρχει εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, οι πληγές από τη σύγκρουση 50 ημερών παραμένουν ανοιχτές. Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 2.131 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.473 ήταν άμαχοι. Περισσότερα από 18.000 σπίτια είτε καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 108.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Όπως και σε άλλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, είναι πολύ πιθανό να έχουν συμβεί εγκλήματα πολέμου που απαιτούν διερεύνηση. Το Ισραήλ έπληξε νοσοκομεία, κλινικές και σχολεία: το Νοσοκομείο al-Aqsa στη Deir Al-Balah και το Νοσοκομείο Najjar στην πόλη Rafah, μεταξύ άλλων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από άμεσες επιθέσεις ή από βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις πυραύλων. Έως και σήμερα 450.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτική παροχή νερού, εν μέρει λόγω ζημιών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Για επτά χρόνια, οι άνθρωποι της Γάζας έχουν υπομείνει έναν Ισραηλινό αποκλεισμό που τους αναγκάζει να ζουν με ελάχιστα μέσα επιβίωσης. Περίπου το 80 τοις εκατό εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.
Από τα 71 άτομα που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά, οι έξι ήταν άμαχοι. Οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα όλμου στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Υπήρξαν αναφορές ότι εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες βρισκόμενοι κοντά σε νοσοκομεία ή υπηρεσίες υγείας, ή ότι χρησιμοποίησαν αυτά τα δημόσια κτίρια για στρατιωτικούς σκοπούς.
Εντωμεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να καταλαμβάνει παλαιστινιακή γη, κάτι που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, καθώς οικειοποιείται σταθερά όλο και περισσότερη από τη γη τους για την εγκατάσταση παράνομων εβραϊκών οικισμών. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν χάσει τα σπίτια και τα χωράφια τους σε μια συνεχώς διευρυνόμενη ισραηλινή επιχείρηση εποικισμού, που αντικαθιστά τις παλαιστινιακές κοινότητες με μόνο εβραϊκά σπίτια, συχνά με την απειλή όπλου.
Τα αποτελέσματα των βίαιων ισραηλινών πρακτικών μιλούν από μόνα τους. Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης το 2013 απ' ότι συνολικά το 2011 και το 2012. Από τον Ιανουάριο του 2011, πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 1.500 παιδιών, έχουν τραυματιστεί σοβαρά με πυρά ή άλλα μέσα που τροφοδοτούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Με το να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Obama και ο υπουργός John Kerry βοηθούν στην διαιώνιση αυτής της κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρ όλες τις συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ για τη στήριξη μιας "ειρηνευτικής διαδικασίας" από τις ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ επανειλημμένως παρέχει όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη . Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μέρη κατευθυνόμενων βλημάτων, εκτοξευτές πυραύλων, τμήματα πυροβολικού και όπλα μικρού διαμετρήματος, καθώς και χιλιάδες τόνους καυσίμων για τα μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα. Όχι μόνο αυτό, αλλά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την ίδια στιγμή προστατεύει τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες από το να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Η αντίθεση των ΗΠΑ σε μια ουσιαστική δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος προστατεύει όλα τα μέρη από το να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπράξει. Οι ΗΠΑ θα πρέπει όχι μόνο να αρχίσει να υποστηρίζει ένα εμπάργκο όπλων υπό το πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά επίσης να ξεκινήσει να στηρίζει την παραπομπή της κατάστασης στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Όμως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ κρατάει το Ισραήλ, τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μακριά από τις διαδικασίες της παγκόσμιας λογοδοσίας. Με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα μπορούσε να διερευνήσει, να βγάλει εντάλματα σύλληψης, ακόμη και να διώξει υπόπτους για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Όμως για να μπορέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει ένα τέτοιο βήμα, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν 200.000 άνθρωποι από 167 χώρες πρόσθεσαν τα ονόματά τους στην παγκόσμια έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας. Την στιγμή που διπλωμάτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην πόλη της Νέας Υόρκης, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν δράση. Η σημερινή κατάπαυση του πυρός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως δικαιολογία για την επανάληψη μιας ίδιας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.