ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, 14:52Εκτύπωση

Του Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτή Διευθυντή Παγκοσμίων Θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας

Καθώς διαβάζετε το άρθρο αυτό στο φορητό σας υπολογιστή, έξυπνο τηλέφωνο ή ταμπλέτα, 3.000 αξιωματούχων κυβερνήσεων, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, συναντούνται στην Κωνσταντινούπολη για να διαμορφώσουν το μέλλον του διαδικτύου, που σας επιτρέπει να δείτε αυτό το κείμενο.
Αλλά, καθώς το φόρουμ Διακυβέρνησης Διαδικτύου (#IGF2014), το οποίο είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πλησιάζει σήμερα στο τέλος του, φαίνεται ότι θα μνημονεύεται όχι για το τι συζητήθηκε, αλλά για το τι δεν συζητήθηκε.

Οι Τουρκικές διώξεις 29 χρηστών του Twitter, τα προγράμματα παράνομης παγκόσμιας παρακολούθησης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και το παράνομο εμπόριο λογισμικού που χρησιμοποιείται από καταπιεστικά καθεστώτα να κυνηγούν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μερικά από τα ποιο αξιοπρόσεχτα «φαντάσματα στην αίθουσα» κατά τη Διάσκεψη..., αν και η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η κοινωνία των πολιτών κατάφερε να εισαγάγει πολλά από αυτά τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης, αλλά οι κυβερνήσεις επέλεξαν να τα αγνοήσουν.

Η αποτυχία των κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν ακόμη και μερικά από τα πλέον πιεστικά θέματα, σχετικά με τις διαδικτυακές ελευθερίες, ήταν συγκλονιστικά σαφής κατά τη συνέντευξη τύπου στην έναρξη του φόρουμ. Ένας δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα που ήταν στο μυαλό όλων: «δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί το #IGF2014 δεδομένου ότι δικάζει 29 άτομα για τι είπαν στο Twitter;» Ο τούρκος εκπρόσωπος στο πάνελ απλά τον αγνόησε.

Αργότερα, κατά την τελετή έναρξης, ο τούρκος Υπουργός Πληροφοριών παρέλειψε να αναφέρει τα «ανθρώπινα δικαιώματα», επίσημο θέμα του Συνεδρίου στο οποίο προέδρευε, κατά τη δεκαπεντάλεπτη ομιλία του.

Η Τουρκία είναι κάθε άλλο παρά η μόνη χώρα που καταχράται το διαδίκτυο.

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασαν τον Raif Badawi σε 10 χρόνια στη φυλακή, 1.000 μαστιγώματα και πρόστιμο $266,630 γιατί εξέφρασε τις απόψεις του στο blog του. Την Δευτέρα, δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε ποινή του Raif.

Κατά το προηγούμενο έτος, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπονόμευσαν τις ελευθερίες του διαδικτύου με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εκτελούνται από την Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency) και το Γενικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (General Communications Headquarters), τα οποία  εισβάλουν στην ιδιωτική ζωή των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεχιζόμενη αποτυχία των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στη μαζική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, που γίνεται από τους οργανισμούς ασφαλείας τους, αποτελεί εμπαιγμό της εξαγγελίας τους ότι πρεσβεύουν την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Πώς μπορούν να λεν σε άλλες κυβερνήσεις ότι δεν θα πρέπει επιδιώκουν να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα παρακολούθησης;

Εταιρείες που εδρεύουν σε δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, εξάγουν λογισμικό που επιτρέπει σε κυβερνήσεις χωρών όπως η Αιθιοπία, να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των bloggers και των δημοσιογράφων και να τους διώκουν.

Είναι ολέθριο ότι αυτές και άλλες χώρες που από τη μία πλευρά ισχυρίζονται ότι προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, αλλά αποτυγχάνουν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, να πωλούν τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά κανένα από αυτά τα σημαντικά θέματα δεν συζητήθηκαν στο φόρουμ, και όπως προετοιμάζομαι να φύγω, αυτό που είναι σαφές για μένα είναι ότι αυτή η σύνοδος κορυφής δεν θα βελτιώσει την διακυβέρνηση του Διαδικτύου για τους χρήστες.

Ενώ κάθε αξιωματούχος που είδα στην Κωνσταντινούπολη θα ανακοινώσει ευχαρίστως ότι το Διαδίκτυο είναι καλό για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κάθε μία με το δικό της τρόπο, το καθιστούν λιγότερο ανοικτό, κλειδώνοντας ιστοσελίδες, απαγορεύοντας το Twitter ή παρακολουθώντας ό,τι κάνετε στο διαδίκτυο.

Το γεγονός είναι ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν το διαδίκτυο και στη διαδικασία περιορίζουν τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Αλλά η δύναμη να τους σταματήσει ΒΑΡΥΝΕΙ ΕΣΑΣ. Όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας στο τι κάνουν οι κυβερνήσεις μας. Θέστε τις υπόλογες και να αναλάβετε τον έλεγχο του διαδικτύου μας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Στο #IGF2014, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πέντε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διαδίκτυο.

Χρήστες του Twitter δικάζονται στην Τουρκία, ενώ φιλοξενεί την Σύνοδο του ΟΗΕ για το Διαδίκτυο http://www.amnesty.org/en/news/twitter-users-trial-while-turkey-hosts-key-un-internet-summit-2014-09-02

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.