ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2017, 12:50Εκτύπωση

Καθημερινά, αυτοί οι άνδρες και γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν άλλους ανθρώπους. Μάχονται στην Τουρκία για την ελευθερία προς τους αδίκως φυλακισμένους, αποκαλύπτουν τις αδικίες και παλεύουν για δίκαιη μεταχείριση.

Τώρα χρειάζονται τη δική μας στήριξη.

Το τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε έξι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, λιγότερο από μήνα μετά την κράτηση του Προέδρου του Τμήματος Taner Kılıç. Η Τουρκία φυλάκισε αυτούς τους ακτιβιστές ακριβώς τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο: τώρα που τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν φιμωθεί, τώρα που η ελευθερία της έκφρασης τιμωρείται και που οι άνθρωποι ζουν με το φόβο. Κάθε μέρα που περνάει με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρίσκονται στη φυλακή, αφήνει τους ανθρώπους για τους οποίους αγωνίζονται ευάλωτους στη συνεχή καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών από τις τουρκικές αρχές.

Κανείς από αυτούς τους φυλακισμένους υπερασπιστές δεν έκανε κάτι κακό. Ο Taner κατηγορείται αβάσιμα ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen», ενώ η İdil και οι υπόλοιποι βρίσκονται φυλακισμένοι με την αβάσιμη υποψία «διάπραξης εγκλήματος στο όνομα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης»: δύο γελοίες και ανυπόστατες κατηγορίες. Τέσσερις ακτιβιστές ελευθερώθηκαν με εγγύηση αλλά κινδυνεύουν με κράτηση ξανά.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα να αφήσουν ελεύθερους όλους τους κρατούμενους και να σταματήσουν το ανθρωποκυνηγητό κατά των 11 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ελευθερωθούν. Στήριξε τους και ανέλαβε δράση τώρα.

Οι έξι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραμένουν φυλακισμένοι, μαζί με τον Taner Kılıç της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι οι  İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία), Günal Kurşun (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών), Veli Acu (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Ali Gharavi (IT σύμβουλος στρατηγικής) και Peter Steudtner (εκπαιδευτής).

Οι τέσσερις υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απελευθερώθηκαν με εγγύηση αλλά κινδυνεύουν με εκ νέου σύλληψη  είναι οι İlknur Üstün (Γυναικείος Συνασπισμός), Şeyhmus Özbekli (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα), Nejat Taştan (Ένωση Παρατηρητηρίου Ίσων Δικαιωμάτων) και Nalan Erkem (Συνέλευση Πολιτών).

Αξιότιμε Υπουργέ,

Είμαι συγκλονισμένη/ος στο άκουσμα των νέων για τη σύλληψη και φυλάκιση του δεύτερου ηγέτη της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας με αβάσιμες και ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες μέσα στο διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Taner Kılıç φυλακίστηκε αφού πρώτα άδικα κατηγορήθηκε ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen».

Τώρα η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Idil Eser, καθώς και πέντε ακόμα υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν με την κατηγορία «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»: μία γελοία και αβάσιμη κατηγορία. Τέσσερις ακτιβιστές έχουν ελευθερωθεί με εγγύηση αλλά κινδυνεύουν με σύλληψη ξανά. Κανείς τους δεν έκανε κάτι κακό. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο από όλον τον κόσμο το γεγονός ότι τέτοιου είδους επιθέσεις σε Υπερασπιστές/ριες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνονται όλο και πιο συχνές στην Τουρκία.

Πρέπει να εξασφαλίσετε άμεσα και άνευ όρων την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων και την παύση αυτής της ανυπόστατης έρευνας εναντίων των 11 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με εκτίμηση,