ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου 2012, 07:00Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν δικαιώματα
Καθημερινά, άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την οικογένειά τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο για τη ζωή τους ή τη ζωή των οικείων τους και άλλοι επειδή αναγκάστηκαν λόγω της δεινής κοινωνικής ή οικονομικής τους κατάστασης. Κοινή ελπίδα όλων είναι η εύρεση μιας νέας «πατρίδας» όπου θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο δικαίωμα όλων των προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας τους: το δικαίωμα στην ελευθερία από διακρίσεις και σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Αυτή η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πληροφορίες για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τις διαφορές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους, καθώς και τα κύρια προβλήματα των ευάλωτων αυτών ομάδων στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποιεί τον όρο «παράτυπος μετανάστης» και όχι «λαθρομετανάστης», καθότι πιστεύει ότι ο όρος «λαθραίος» δεν είναι δόκιμος για έναν άνθρωπο.

Μάθε εδώ περισσότερα για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "SOS Ευρώπη" για τη προστασία των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και την υποχρέωση των ευρωπαϊκών κρατών να δημοσιεύουν τις συμφωνίες που συνάπτουν με τρίτες χώρες για τη διαχείριση των συνόρων τους και να λογοδοτούν όταν οι συμφωνίες αυτές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη δράση μας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών

Διαβάστε εδώ τις θέσεις της οργάνωσης σχετικά με τη κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο

Διαβάστε εδώ τις θέσεις της οργάνωσης σχετικά με τις επιθέσεις με ρατσιστικά ή/και ξενοφοβικά κίνητρα.

Διαβάστε εδώ πληροφορίες για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» και τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.