ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου 2017, 11:14Εκτύπωση

Εδώ και μισό αιώνα, η κατοχή από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και της Λωρίδας της Γάζας έχει οδηγήσει σε συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που ζουν εκεί.  

Από την έναρξη της κατοχής τον Ιούνιο του 1967, οι ανελέητες πολιτικές του Ισραήλ για δήμευση γης, παράνομο εποικισμό και εκδίωξη, σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτες διακρίσεις, έχουν προκαλέσει τεράστια δεινά στους Παλαιστίνιους, στερώντας τους τα βασικά τους δικαιώματα.

Ο στρατιωτικός νόμος του Ισραήλ διαταράσσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Συνεχίζει να επηρεάζει το εάν, πότε και πώς οι Παλαιστίνιοι μπορούν να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο, στο εξωτερικό, να επισκεφθούν τους συγγενείς τους, να κερδίζουν τα προς το ζην, να πάρουν μέρος σε μια διαμαρτυρία, να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους ή ακόμα να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ή καθαρό νερό. Αυτό σημαίνει καθημερινός εξευτελισμός, φόβος και καταπίεση. Ολόκληρες οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται υπό ομηρεία από το Ισραήλ. 

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει υιοθετήσει ένα περίπλοκο πλέγμα στρατιωτικών νόμων για να συντρίψει τη διαφωνία προς τις πολιτικές του, ενώ ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει Ισραηλινούς που υποστηρίζουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα ως «προδότες». 

Το χειρότερο πράγμα είναι το αίσθημα του να είσαι ένας ξένος στον ίδιο σου τον τόπο και να νιώθεις ότι κανένα κομμάτι του δε σου ανήκει.

Raja Shehadeh, παλαιστίνιος δικηγόρος και συγγραφέας

50 Χρόνια επικοισμού

600.000+   Ισραηλινοί Εβραίοι έποικοι ζουν σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη

100.000+   Εκτάρια γης έχει κατάσχει το Ισραήλ από Παλαιστίνιους από το 1967

50.000       Σπίτια και κατασκευές κατεδαφισμένα από το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη  τα τελευταία 50 χρόνια

4,9+ εκατ.  Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν καθημερινούς περιορισμούς στην μετακίνησή τους

Η αδιάκοπη αρπαγή γης από το Ισραήλ: Παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί

Η πολιτική του Ισραήλ για την κατασκευή και την επέκταση παράνομων εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από την κατοχή. Τα τελευταία 50 χρόνια, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει δεκάδες χιλιάδες παλαιστινιακές ιδιοκτησίες και έχει εκτοπίσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού για να χτίσει σπίτια και υποδομές ώστε να εγκαταστήσει παράνομα τον δικό του πληθυσμό στα κατεχόμενα εδάφη. Έχει επίσης ιδιοποιηθεί και αποδώσει παλαιστινιακούς φυσικούς πόρους, όπως νερό και αγροτικές εκτάσεις, για χρήση τους από εποικισμούς. 

Η ίδια η ύπαρξη εποικισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Παρά τα πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Ισραήλ συνεχίζει να ιδιοποιείται παλαιστινιακή γη και να υποστηρίζει τουλάχιστον 600.000 εποίκους που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μέχρι το 2005, περισσότεροι από 9.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούσαν παράνομα στη Γάζα.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ επιτάχυνε την επέκταση των εποικισμών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για χιλιάδες νέες κατοικίες σε υπάρχοντες εποικισμούς, καθώς και την ίδρυση δύο νέων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εκτός από την παράνομη κατασκευή κατοικιών και υποδομών σε εποικισμούς σε παλαιστινιακή γη, ισραηλινές και πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια ακμάζουσα οικονομία σε εποικισμούς, για να διατηρήσουν την παρουσία και την επέκτασή τους. Αυτή η "επιχείρηση εποικισμών" βασίζεται σε παρανόμως απαλλοτριωμένους παλαιστινιακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης γης, υδάτων και ορυκτών, για την παραγωγή αγαθών που εξάγονται και πωλούνται για ιδιωτικό κέρδος. Εμπορικά αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εξάγονται διεθνώς κάθε χρόνο από τους εποικισμούς.

Θέλουμε οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να ενισχύουν την οικονομία που οδηγεί στη διαρκή αύξηση αυτών των παράνομων εποικισμών και εντείνει τα δεινά των Παλαιστινίων: και μπορείτε να βοηθήσετε.

Ζητήστε τώρα από την κυβέρνησή σας να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων των ισραηλινών εποικισμών στις αγορές σας και να εμποδίσει τις εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα σας να λειτουργούν σε εποικισμούς ή να εμπορεύονται τα αγαθά τους - και  βοηθήστε να τερματιστεί ο κύκλος παραβιάσεων που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι που ζουν κάτω από την κατοχή του Ισραήλ.

Οι εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιωτικοί αποκλεισμοί στη Δυτική Όχθη, με τα σημεία ελέγχου, τα οδοφράγματα και τους δρόμους μόνο για εποίκους, καθώς και το γενικό καθεστώς αδειών, καθιστούν τα απλά καθημερινά καθήκοντα των Παλαιστινίων, που προσπαθούν να φτάσουν στη δουλειά, το σχολείο ή το νοσοκομείο, έναν συνεχή αγώνα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο 700 χιλιομέτρων φράχτης / τοίχος βρίσκεται εκεί για να αποτρέψει ένοπλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί το 85% αυτού είναι χτισμένο πάνω σε παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων  που βρίσκονται βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη. Αυτό που κάνει ο φράκτης / τοίχος είναι να αποκόπτει τις παλαιστινιακές κοινότητες μεταξύ τους και να χωρίζει οικογένειες. Στερεί επίσης από τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και διαχωρίζει τους αγρότες από τη γη και τους άλλους πόρους τους, καταστρέφοντας την παλαιστινιακή οικονομία. Οι εγγενώς μεροληπτικοί και άδικοι νόμοι εμποδίζουν επίσης πολλούς ανθρώπους από το να μπορούν να παντρευτούν ή να ταξιδεύουν μέσα στα κατεχόμενα εδάφη ή στο Ισραήλ για να επισκεφθούν ή να ζήσουν με τους αγαπημένους τους. Αυτοί οι αυθαίρετοι περιορισμοί συνιστούν διάκριση, είναι παράνομοι και πρέπει να αρθούν αμέσως. 

Το Ισραήλ υποχρεούται (...) να επιστρέψει τη γη, τους οπωρώνες, τους ελαιώνες και άλλη ακίνητη περιουσία που έχει κατασχεθεί (...) για την κατασκευή του τείχους στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος (...)Όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να μην αναγνωρίζουν την παράνομη κατάσταση που προκύπτει από την κατασκευή του τείχους.

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Γνωμοδότηση 2004

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας το 2005, διατηρεί έναν παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από ξηρά, θάλασσα και αέρα, και διατηρεί μια λεγόμενη "ζώνη περιορισμένης πρόσβασης" ή νεκρή ζώνη εντός της Γάζας. Αυτά τα μέτρα έχουν αποκόψει περισσότερα από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από άλλα μέρη των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και τον έξω κόσμο επί 10 χρόνια.

Περιορισμοί στους φυσικούς πόρους

Εκτός από το να ελέγχει που μπορούν να πάνε οι Παλαιστίνιοι και ποιον μπορούν να δουν, το Ισραήλ ελέγχει και περιορίζει αυθαίρετα την πρόσβασή τους σε ασφαλές, καθαρό νερό. Η κατανάλωση νερού από τους Ισραηλινούς είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των Παλαιστινίων που ζουν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το νερό είναι ζωή∙ χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε... Οι στρατιώτες αφού πρώτα κατέστρεψαν τα σπίτια μας και τα καταφύγια με τα κοπάδια μας και ξερίζωσαν όλα τα δέντρα μας, στη συνέχεια κατέστρεψαν τις δεξαμενές για το νερό... Υποφέρουμε κάθε μέρα επειδή δεν έχουμε νερό.

Fatima al-Nawajah, κάτοικος του παλαιστινιακού χωριού Susya στους Νότιους λόφους της Χεβρώνας

Ο περιοριστικός καταμερισμός του νερού από το Ισραήλ στους Παλαιστινίους δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των παλαιστινιακών πληθυσμών ούτε αποτελεί δίκαιη κατανομή των κοινών υδάτινων πόρων. Οι πισίνες, τα καλά ποτισμένα γκαζόν και οι μεγάλες αρδευόμενες φάρμες ισραηλινών εποικισμών σε κατεχόμενη γη - καταπράσινες ακόμα και στα μέσα της ξηράς περιόδου - στέκονται σε έντονη αντίθεση δίπλα στα ξηρά και άνυδρα παλαιστινιακά χωριά, στο κατώφλι τους, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται να έχουν αρκετό νερό για να πλένουν, να κάνουν μπάνιο, να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν ή να πίνουν, πόσο μάλλον να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.

50 Χρόνια παραβιάσεων

95-99% Ποσοστό των υποθέσεων που εκδικάζονται από ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και καταλήγουν σε καταδίκη. Οι εβραίοι Ισραηλινοί έποικοι δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια.

ΜΗΔΕΝ Ποινικές έρευνες σχετικά με περισσότερες από 1.000 καταγγελίες βασανιστηρίων που υποβλήθηκαν στο Ισραήλ από το 2001.

60%+ Της περιοχής της Δυτικής Όχθης υπό πλήρη έλεγχο από το Ισραήλ

13%  Της περιοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ορίστηκε για δόμηση από Παλαιστίνιους. Οι παράνομοι εβραϊκοί ισραηλινοί εποικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ καλύπτουν το 35%. Το Ισραήλ έχει παρανόμως προσαρτήσει τυπικά την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1980.

50 χρόνια αυθαίρετων συλλήψεων, κράτησης και άδικων δικών

Από το 1967, οι αρχές του Ισραήλ έχουν συλλάβει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, με στρατιωτικές διαταγές, πολλές από τις οποίες ποινικοποιούν ένα ευρύ φάσμα ειρηνικών δραστηριοτήτων. Σε περιόδους αυξημένης έντασης και βίας, οι άνδρες και τα αγόρια σε ολόκληρα χωριά έχουν υποστεί μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής εξέγερσης μεταξύ 1987 και 1993, περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επίσης θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων συνείδησης, κρατώντας τους επ’ αόριστον σε διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Η 50ετής πολιτική του Ισραήλ για κράτηση Παλαιστινίων από τα κατεχόμενα εδάφη σε φυλακές στο Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς στις οικογενειακές επισκέψεις, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, μεταξύ άλλων.

Οι ισραηλινές αρχές παίζουν με τα συναισθήματά μας, μας βασανίζουν και μας τιμωρούν.

Η «Reham» έχει στερηθεί τακτικές άδειες για να επισκεφθεί τον αδελφό της, ο οποίος συνελήφθη για πρώτη φορά στην ηλικία των 12 ετών και βρίσκεται φυλακισμένος επί 15 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. 

Το Ισραήλ έχει επίσης δημιουργήσει στρατιωτικά δικαστήρια που δεν εξασφαλίζουν βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης για να διώκει Παλαιστίνιους. Σχεδόν όλες οι υποθέσεις ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων καταλήγουν σε καταδίκες. Οι περισσότερες καταδίκες είναι αποτέλεσμα δικαστικών διακανονισμών, καθώς οι παλαιστίνιοι κατηγορούμενοι γνωρίζουν ότι ολόκληρο το σύστημα είναι τόσο άδικο που θα καταδικαστούν και θα τους επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή αν προβούν σε δίκη. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί έποικοι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη διώκονται ενώπιον των ισραηλινών πολιτικών δικαστηρίων στο Ισραήλ και απολαμβάνουν μεγαλύτερη νομική προστασία από το ισραηλινό πολιτικό δίκαιο.

Μέχρι σήμερα, τα βασανιστήρια δεν τιμωρούνται από την ισραηλινή νομοθεσία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για βασανισμούς και άλλη κακομεταχείριση των φυλακισμένων Παλαιστινίων όσο βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση

50 Χρόνια παράνομων φόνων

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μακρά ιστορία στη χρήση υπερβολικής και συχνά θανατηφόρας βίας εναντίον Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών και παιδιών,  συμπεριλαμβανομένων τω αντιποίνων εναντίον διαδηλωτών και της καταστολής των διαφωνούντων. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Η αποτυχία των αρχών να διεξάγουν εμπεριστατωμένες, αμερόληπτες και ανεξάρτητες έρευνες για να σπάσουν τον κύκλο της ατιμωρησίας έχει επιτρέψει να συνεχίζονται αυτές οι παραβιάσεις για περισσότερο από μισό αιώνα.

Από το 1987, περισσότεροι από 10.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συχνά υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ότι οι φόνοι ήταν παράνομοι και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους. Από αυτούς, εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες σε επιθέσεις που συνιστούν εγκλήματα κατά το διεθνές δίκαιο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.