ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017, 13:52Εκτύπωση

Τον Ιούλιο του 2017, η φίλη και συνάδελφός μας İdil Eser, η Διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθη μαζί με εννέα ακόμα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Προς το παρόν οκτώ από αυτούς είναι ακόμη στη φυλακή και δύο βγήκαν με εγγύηση, ενώ για όλους τους εκκρεμεί έρευνα υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Παρά το γεγονός ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαπράξει κανένα απολύτως αδίκημα.

Αυτό συνέβη μόλις ένα μήνα μετά την άδικη σύλληψη του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç, ο οποίος παραμένει στη φυλακή.

Στις 14 Οκτωβρίου 2017, η Διεθνής Αμνηστία θα διοργανώσει μία παγκόσμια ημέρα δράσης απαιτώντας την απελευθέρωση τους, ώστε να συμπίπτει με τα γενέθλια της Idil.

Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;

Τι έγινε στις 5 Ιουλίου του 2017;

Θα ήταν μία συνηθισμένη ημέρα για την İdil Eser, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία. Παρακολουθούσε ένα εργαστήρι σχετικά με την ευημερία και την ψηφιακή ασφάλεια μαζί με συναδέλφους της από άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη –τέτοιου είδους συναντήσεις συμβαίνουν παντού στον κόσμο κάθε βδομάδα. Το εργαστήρι εμπεριείχε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα άγχη που αντιμετωπίζουν και πρακτικούς τρόπους επίλυσης.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αστυνομία κατέλαβε το κτήριο και τους συνέλαβε όλους, συμπεριλαμβανομένων των δύο εκπαιδευτών του εργαστηρίου.

Αρχικά, τους μετέφεραν σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης, ενώ έπειτα κρατήθηκαν για πολλές ημέρες στη Διεύθυνση Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης (τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας) . Στις 18 Ιουλίου παρουσιάστηκαν ενώπιον ενός δικαστή, ακολουθώντας το αίτημα του εισαγγελέα για προφυλάκισή τους πριν τη δίκη.

Τα όσα ερωτήθηκαν όλοι τους από τον εισαγγελέα ήταν εξωφρενικά. Στην Idil ζητήθηκε να μιλήσει για μια καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας του 2014, δηλαδή πριν από δύο χρόνια όταν ακόμα δεν είχε μπει στην οργάνωση, όπως και για το γεγονός ότι επικοινώνησε με τον Taner, τον φυλακισμένο πρόεδρο της Αμνηστίας στην Τουρκία: τι ποιο φυσιολογικό από το να υπάρχει η νόμιμη επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο;

Ποιοι είναι οι 10 της Κωνσταντινούπολης;

Οι 10 άνθρωποι που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 2017 είναι:

• İdil Eser, η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
  • İlknur Üstün, του Συνασπισμού Γυναικών
  • Günal Kurşun, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Nalan Erkem, της Συνέλευσης Πολιτών
  • Özlem Dalkıran, της Συνέλευσης Πολιτών
  • Veli Acu, μέλος της Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Şeyhmus Özbekli, Δικηγόρος
  • Nejat Taştan, Σύλλογος Παρακολούθησης της Ισότητας των Δικαιωμάτων
  • Ali Gharavi, Σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας και ευημερίας, συγγραφέας
  • Peter Steudtner,  Εκπαιδευτής κατά των βίαιων πρακτικών, Σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας και ευημερίας

Οι Nejat Taştan και Şeyhmus Özbekli έχουν προς το παρόν αποφυλακιστεί με εγγύηση, ωστόσο βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα.

Για ποιο λόγο βρίσκονται στη φυλακή;

Αυτές οι έρευνες αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να φιμώσουν τις φωνές που ασκούν κριτική στην Τουρκία.

Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και μετά, υπάρχουν δικαστικές έρευνες εναντίον περίπου 150,000 ανθρώπων.

Τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από 180 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει και ο εκτιμώμενος αριθμός δημοσιογράφων και εργαζομένων στον τομέα που έχουν χάσει τη δουλειά τους αγγίζει τις 2.500. Περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη τους.

Η δημόσια έκφραση αντίθετων απόψεων έχει γίνει πολύ επικίνδυνη στην Τουρκία και πλέον ακόμα και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν στόχο.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ρισκάρει τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν άλλους.  Κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει κάτι κακό. Η Τουρκία έχει φυλακίσει τους ανθρώπους αυτούς, ακριβώς όπως έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους και άλλους ακτιβιστές, τρέφοντας την προπαγάνδα ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι το επικίνδυνο που πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι γελοίο και εντελώς αναληθές.

Που κρατούνται;

Επτά από τους 8 κρατούμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούνται στην φυλακή Silviri στην Κωνσταντινούπολη, την φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η Ilknur κρατείται στην φυλακή Sincan στην Άγκυρα. Δύο ακόμη έχουν βγει με εγγύηση, με έρευνα σε βάρος τους να συνεχίζει να εκκρεμεί.

Δεν μπορούν να λάβουν γράμματα, τους επιτρέπεται μόνο μια μονόωρη επίσκεψη την εβδομάδα από τους δικηγόρους τους και από τους κοντινότερους συγγενείς τους.

Η Idil δεν έχει συγγενείς εν ζωή, συνεπώς δεν είχε επισκέπτες εκτός του δικηγόρου της μέχρι τον Σεπτέμβρη, όταν η αίτηση των φίλων της για επίσκεψη επιτέλους εγκρίθηκε.

Τους έχει επιτραπεί η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων, αλλά δεν επιτρέπεται να λάβουν γράμματα από τον έξω κόσμο. Κρατούνται μαζί με ένα ακόμα άτομο, αλλά δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.

Τι θα συμβεί για τα γενέθλια της Idil και πώς μπορώ να βοηθήσω;

Η Idil μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή, αλλά αυτό δε θα μας σταματήσει από το να της προσφέρουμε έναν εορτασμό για τα γενέθλια της που θα θυμάται για πάντα. Της οργανώνουμε λοιπόν ένα παγκόσμιο πάρτι, στις 14 Οκτωβρίου, για να γιορτάσουμε μαζί της νοητά, και είστε όλοι καλεσμένοι!

Έλα μαζί μας στις 14 Οκτώβρη, ευχήσου ‘’Χρόνια Πολλά’’ στην Idil λαμβάνοντας δράση και απαιτώντας την απελευθέρωση της, μοιράζοντας αυτό το μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #PartyWithIdil.

Έλα και εσύ στο παγκόσμιο πάρτι μας για τα γενέθλια της Idil και βοήθησέ μας ώστε το φετινό της δώρο να είναι η ελευθερία της.

Η καταστολή στην Τουρκία σε νούμερα

Τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε μία βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

246 νεκροί

2.194 τραυματίες

Από τότε, υπάρχει μια γενικευμένη βίαιη καταστολή που έχει στοχοποιήσει όχι μόνο άτομα που έχουν κάποιο βάσιμο λόγο να τους υποψιάζονται για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά προφανώς όλους όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

• 4 εκ νέου κηρύξεις της χώρας σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • 149,000 + άτομα υπό έρευνα
  • 50.000 + υπό κράτηση
  • 100.000 + έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους
  • 140 + δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί
  • 180 + μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει βάση διατάγματος
  • 3.800+ μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κλείσει

Οι δράστες πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος πρέπει να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη. Ωστόσο δικαιώματα για την κατοχύρωση των οποίων δόθηκαν μάχες δεν πρέπει να χαθούν στην πορεία αυτή.