ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ ΣΕ ΡΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2012, 12:00Εκτύπωση

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, περίπου 350 άτομα (76 οικογένειες), εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ρομά, εκδιώχθηκαν βίαια από το κέντρο της πόλης Κλοζ-Ναπόκα στη Ρουμανία από τις τοπικές αρχές, κατά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρουμανίας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σαράντα οικογένειες στεγάστηκαν εκ νέου σε νέες οικιστικές μονάδες στα προάστια της πόλης, στη περιοχή Νέο Πάτα Ρατ, κοντά στη χωματερή της πόλης, που στο παρελθόν αποτελούσε χωματερή για χημικά απόβλητα. Η στέγαση που παρέχεται είναι ανεπαρκής. «Το δωμάτιο είναι πολύ μικρό. Το νερό έρχεται απ’ έξω μέσα από τους τοίχους. Είναι πραγματικά κακό, είναι εφιάλτης… Αυτό δεν είναι μέρος για να μένει μια οικογένεια… Δίπλα μου υπάρχει μία οικογένεια 13 ατόμων, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, και ζουν όλοι σε ένα δωμάτιο», δήλωσε ο Μάριους, ένας από τους Ρομά που μεταφέρθηκε στις νέες κατοικίες. Δεν υπάρχει παροχή ζεστού νερού, ούτε σύνδεση σε αγωγό φυσικού αερίου, αν και παρέχονται νερό, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις τριάντα έξι οικογένειες δεν παράχθηκε οποιαδήποτε εναλλακτική στέγη. Ενώ επτά από αυτές φιλοξενούνται από συγγενείς στους οποίους είχαν διατεθεί δωμάτια στις οικιστικές μονάδες, στις υπόλοιπες είκοσι εννέα οικογένειες επετράπη  από το δήμο η κατασκευή αυτοσχέδιων κατοικιών στο οικόπεδο κοντά στις οικιστικές μονάδες. «Έχω μόνο ένα κομμάτι γης και έφτιαξα [το σπίτι] από υλικά που μάζεψα από τα σκουπίδια. Πάγωσα ολόκληρο το χειμώνα, επειδή [το σπίτι] δεν έχει μόνωση», είπε η Λία. Οι οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα. Με μόνο μια προφορική διαβεβαίωση από το δήμο, χωρίς νόμιμο τίτλο και δίχως κατοχυρωμένη ιδιοκτησία, ζουν καθημερινά με το φόβο της έξωσης και της εκ νέου απώλειας της κατοικίας τους.

Η κοντινότερη στάση λεωφορείου είναι περίπου 2,5 χλμ. μακριά, επηρεάζοντας σημαντικά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι στο Νέο Πάτα Ρατ ανέφεραν επίσης επιδείνωση της υγείας τους μετά την έξωση και μετεγκατάστασή τους. «Όπου κι αν πας εδώ γύρω, το μόνο που βλέπεις είναι σκουπίδια και μια ισχυρή μυρωδιά που επηρεάζει την υγεία μας μέρα με τη μέρα», δήλωσε η Άουρα.

Οι οικογένειες, μαζί με τοπικούς ακτιβιστές, έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής στο Δήμο της Κλοζ-Ναπόκα. Στα αιτήματα αυτά δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα οι τοπικές αρχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστησαν όσοι άνθρωποι εκδιώχθηκαν βιαίως από την οδό Κοαστί και μεταφέρθηκαν στο Νέο Πάτα Ρατ. Οι συνέπειες της εξαναγκαστικής έξωσης εξακολουθούν να τους επηρεάζουν και φοβούνται ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να τους παραμελούν.

Διάβασε εδώ τη πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης των Ρομά στη Ρουμανία

ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΚΛΗΣΗ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΟΖ- ΝΑΠΟΚΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ:

-      Συμμετέχουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τις οικογένειες Ρομά στη περιοχή ώστε να αναπτύξουν προγράμματα εναλλακτικής στέγασης, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε αποτελεσματική προστασία και αποζημιώσεις

-      Αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες των οικογενειών, εκχωρώντας την ελάχιστη εγγύηση ιδιοκτησίας, εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Η ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.