ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ
Πώς γεννήθηκε η Διεθνής Αμνηστία
Ο 39χρονος Βρετανός δικηγόρος, Πίτερ Μπένενσον, τον Νοέμβριο του 1960, ταξίδευε με το μετρό του Λονδίνου και σίγουρα δεν του είχε περάσει καθόλου από το μυαλό ότι θα γινόταν ο ιδρυτής ενός κινήματος με παγκόσμια ακτινοβολία.
Ο Μπένενσον διάβαζε την εφημερίδα του, όταν το μάτι του έπεσε σε μια είδηση ότι δυο Πορτογάλοι φοιτητές καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση της Λισσαβόνας σε 7 χρόνια φυλάκιση, επειδή έκαναν πρόποση στην ελευθερία. Εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος απέναντι στις πολιτικές διώξεις, αποφάσισε αρχικά να επισκεφθεί την Πορτογαλική πρεσβεία και να διαμαρτυρηθεί. Συνειδητοποιώντας όμως ότι ένα τέτοιο διάβημα δεν θα είχε και μεγάλο αντίκτυπο, σκέφτηκε μια πιο δυναμική ενέργεια: να "βομβαρδίσει" την Πορτογαλική κυβέρνηση με επιστολές διαμαρτυρίας προερχόμενες από Βρετανούς πολίτες. Στη συνέχεια εξελίσσοντας την ιδέα του, θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερα να τραβήξει την προσοχή των πολιτών όλου του κόσμου, ξεκινώντας μια διεθνή εκστρατεία για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους για θρησκευτικούς λόγους.
Πώς μπορούσε όμως να το καταφέρει αυτό;
Ο Μπένενσον αποφάσισε να γράψει ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα The Observer με τίτλο «Οι Ξεχασμένοι Κρατούμενοι» (The Forgotten Prisoners, Μάιος 1961). Παρουσιάζοντας 6 υποθέσεις ανά τον κόσμο ατόμων που κρατούνταν ως «διαφωνούντες», το άρθρο αποτελούσε μια «έκκληση για αμνηστία». Η πρώτη παράγραφος ήταν χαρακτηριστική: «Οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας κι αν ανοίξετε την εφημερίδα σας θα βρείτε μια είδηση ότι κάποιος σε κάποιο μέρος της Γης έχει φυλακιστεί, έχει βασανιστεί ή έχει εκτελεστεί, επειδή οι απόψεις του ή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν ήταν αρεστές στην κυβέρνηση της χώρας του. Διαβάζοντας την εφημερίδα του, ο αναγνώστης νιώθει αποστροφή και ανημποριά. Κι όμως, αν αυτά τα συναισθήματα της αποστροφής και της ανημποριάς μπορούσαν να ενωθούν παγκοσμίως σε μια κοινή δράση, κάτι αποτελεσματικό θα μπορούσε να προκύψει» (The Observer, Μάιος 1961).
Τι έγινε στη συνέχεια;
Ένας απίστευτος αριθμός γραμμάτων υποστήριξης και εθελοντικής προσφοράς ακολούθησε το άρθρο. Και η αναδημοσίευσή του στον διεθνή Τύπο ήταν η προαναγγελία της γέννησης της Διεθνούς Αμνηστίας (επισήμως τον επόμενο χρόνο). Το εγχείρημα του Μπένενσον στήριξαν από την πρώτη ημέρα ο Ιρλανδός Σον Μακ Μπράιτ και ο Βρετανός Έρικ Μπέικερ.